Els animals, personatges de conte

Tria un conte amb protagonistes animals

 

Una de les opcions de tria a l'hora de visionar un conte d'Una mà de contes és la d'escollir un personatge que ens resulti atractiu. A la pàgina Tria un conte per personatges es poden separar els animals que ens conduiran al conte del qual són personatges, després de llegir una breu descripció de tal i com hi són presentats.


Animals


Animalsgran


El bestiari d'Una mà de contes

 

Per saber si un determinat animal és un personatge d'Una mà de contes, s'ha elaborat un petit diccionari que ens permetrà, a partir del nom de l'animal, accedir al conte en què hi figura.


A

A


B

B


C

C


D

D


E

E


G

G2


J

J


K

K


L

Th_010_f03


M

M2


O

O


P

P


R

R


S

S


T

T


V

V


X

X


Animals híbrids i fantàstics

 

A Una mà de contes no només hi ha animals que ens trobem a la vida quotidiana o podem contemplar en el zoo. També hi podem trobar personatges que són una mescla d'animal i persona (noi-noia/peix, noia/ocell, noia/tigressa) i animals mitològics com l'esfinx i l'unicorn, respectivament a Cua de peix, La sirena i les pomes, La noia ocell, En Merguen i els seus amics, L'enigma de l'esfinx i El sastre valent.A l'escola Immaculada de El Masnou, la mestra Núria Franquet va proposar, a propòsit del conte El rossinyol, dibuixar animals híbrids que fossin part rossinyol i part un altre animal a escollir. Els resultats i la descripció de l'experiència es poden consultar en l'apartat de participacions del blog.


Els animals en el Taller de retall i composició

Els animals és un dels temes d'il·lustració més freqüent en els Tallers d'Una mà de contes, tant en el Taller de dibuix com en el Taller de retall i composició en què s'han rebut participacions molt creatives amb els animals com a protagonistes.Del capgròs a la granota. Una mà de contes a Colòmbia

Convidats per la Universitat Javeriana de Bogotà al II Congrés de Creativitat i Innovació, el programa Una mà de contes i el seu director Manuel Barrios van tenir l'oportunitat de presentar la pàgina web i treballar amb ella amb alumnes de tercer de primària de l'escola Institución Educativa Distrital Manuel Elkin Patarroyo de Bogotá i uns estudiants de la Universitat Javeriana. 

El punt de partida va ser un dels contes per a nens i nenes més populars de Colòmbia: “El renacuajo paseador”, protagonitzat pel capgròs "Rinrin Renacuajo". Un conte escrit per Rafael Pombo i publicat el 1867 en el seu llibre Cuentos pintados.

Amb l'objectiu de donar a conèixer i treballar amb els Tallers del web d'Una mà de contes, va sorgir la proposta de traduir al català la història de Rinrin Renacuajo i de fer-ne dibuixos, de manera que es pogués crear amb text i imatge una versió del conte que figurés com a participació en el Taller de contes il·lustrats. Podeu gaudir del resultat: RIN RIN EL CAPGRÒS.


Rinrin_copia


Rinrinci


Podeu veure també dibuixos del conte a participacions en el Taller de dibuix (1,2,3,4,5,6,7)

També es va fer, amb el mateix conte, una participació en el Taller de sonorització.

Aquesta experiència en la citada escola va proporcionar un segon acte tant o més interessant. Aprofitant que tots els nens i nenes coneixien el conte del capgròs, va sorgir la pregunta de si hi havia altres contes protagonitzats per granotes. Això va donar peu a repassar la col·lecció d'Una mà de contes i trobar-hi La granota assedegada. Un bon exemple de contes entrellaçats, de com un tema en porta a un altre, de com un personatge es relaciona amb altres, de com es pot fer una cadena infinita de contes que tenen alguna relació entre ells, de vegades molt clara per a tothom, i d'altres en què el lligam és molt més personal i depèn de cada lector.

Podeu veure què va passar a Colòmbia amb La granota assedegada en un capítol de Contes a fons que li hem dedicat: així entrem en un altre món de relacions i suggeriments al voltant dels contes (i les granotes...)