Contes del Sol i de la Lluna

"12 mans per un conte". Taller de Biblioteca al CEIP Vora del Mar, Cubelles

 

12 mans per un conte és un taller dirigit per Maria Isabel Bermúdez, bibliotecària del CEIP Vora del Mar de Cubelles i dut a terme amb una dotzena d'alumnes dels cicles mitjà i superior al llarg del curs 2007-2008.

El punt de partida del taller és la llegenda de l'Àfrica occidental Les baralles del Sol i de la Lluna, inclosa per Anna Soler-Pont en la seva recopilació Un meravellós llibre de contes de l'Àfrica. Aquesta llegenda explica una versió popular del fenomen de l'eclipsi com si fos el resultat de les discussions entre el sol i la lluna i permet una introducció al continent africà a través de les històries meravelloses que formen part de la seva tradició.


Contes_africans


El treball amb el conte conclou amb l'elaboració d'un guió que pogués ser dramatizat oralment. Posteriorment es realitzen un seguit d'audiovisuals -a la manera d'Una mà de contes- amb l'explicació del conte en veu alta i la filmació de les mans dels alumnes mentre il·lustraven el conte amb diversos materials i tècniques.

El resultat va ser un conjunt de cinc audiovisuals amb el conte en versió catalana i diferents materials: adhesius, botons, escuradents, sal de colors i sorra de platja. Es van fer també versions d'àudio en anglès, castellà, francès, marroquí i portuguès.

 


Les baralles del Sol i de la Lluna, amb sal de colors


Les baralles del Sol i de la Lluna, amb sorra de platja


Les baralles del Sol i de la Lluna, amb adhesius


El projecte 12 mans per un conte va ser presentat a l'edició de 2008 de la Mostra de Produccions Audiovisuals Escolars del Departament d'Educació.

 

La Mostra 2008: Les baralles del Sol i de la Lluna


El sol i la lluna en els Tallers del web d'Una mà de contes

 

Diverses participacions en el Taller de dibuix i en el de Retall i composició tenen el sol i la lluna com a protagonistes, fruit d'iniciatives individuals o de treballs escolars.


Veure participació

Veure participació

El sol, la lluna i el Carnestoltes al CEIP El Turonet, Sant Quirze del Vallès

 

El sol i la lluna són presents any rere any en les festes de Carnestoltes, inspirant disfresses que posen a prova la imaginació dels seus creadors.

Un exemple el constitueix el Ceip El Turonet de Sant Quirze del Vallès: per celebrar el Carnestoltes 2009, la classe de les granotes (p4) es va disfressar de sol, i la dels cargols (p3) ho va fer de lluna.

En els blocs del web de l’escola, tant una classe com l’altra proposen un enllaç al conte El sol i la lluna d’Una mà de contes.


Solllunaturonet


Solturonet


El Sol i la Lluna, personatges d'Una mà de contes

 

A Una mà de contes el sol i la lluna són protagonistes fins al punt que figuren en el títol de tres contes: El sol i la lluna, El piset del sol i de la lluna (adaptacions de contes sioux) i La filla del sol i de la lluna (conte popular català recollit per Joan Amades); són una mostra de com les diverses cultures s’han fet preguntes sobre els ritmes cíclics de la natura i han elaborat mites, llegendes i contes en què l'origen del sol i de la lluna o la successió del dia i la nit en constitueixen el conflicte central.