Ens canviem les potes?


L’ant siberià

L’ant és un mamífer remugant de la família dels cèrvids, corpulent i una mica geperut, amb una cresta al coll, amb banyes amples que es desenvolupen en forma de pala. L’ant siberià és el que té una mida més gran, amb unes banyes que mesuren entre 1,2 i 1,5 metres. Les seves potes són altes i fermes. El pes dels mascles oscil·la a l’entorn dels 500 kg. i el de les femelles a l’entorn de 400 kg.
   Aquest animal viu també a Canadà, als Estats Units i als boscos de l'Europa del Nord

Aquest animal també està present a Canadà i Estats Units i als boscos de l’Europa del Nord.
Mapa_thumb


Ant_thumb


Un conte siberià i de la tradició oral nord-americana

L’ant (moose) és un animal molt conegut i estimat a Nordamèrica, i és protagonista de moltes històries per a nens i nenes. Una subespècie de l’ant és l’ant siberià (elk), també present en alguns indrets d’Amèrica del Nord, on un conte tradicional, The elk and the fox, és essencialment el mateix que el conte siberià que s’ha adaptat a Ens canviem les potes?

La guineu i l’ant no se senten feliços tal i com estan fets i decideixen intercanviar-se les potes. Però la guineu, ara amb les cames molt llargues, no pot caçar i l’ant, amb les cames massa curtes, no pot arribar a menjar les fulles dels arbres. Finalment decideixen que ja estavan bé i tornen, ara feliços, a ser com eren.
Ant_trad_thumb


Històries amb guineus

Des de l’enigmàtica frase d’Arquíloc (“La guineu sap moltes coses, però l'eriçó en sap una d'important”) i les faules d’Isop (El corb i la guineu; El lleó, la guineu i el cérvol), la guineu ha estat protagonista fins avui dia de tot tipus d’apòlegs (“Zorrica zorrera…”, “La zorra, viuda”), faules i contes (La guineu i la cigonya de La Fontaine, El lobo bobo y la zorra astuta de Fernán Caballero, La zorra y el chivo i La zorra y la gallina de Samaniego…) ; també el guillot en lllibres com Fantastic Mr. Fox (El fantàstic senyor Guillot) de Roald Dahl, també adaptat al cine per Henry Selick.

A l’Europa medieval va ser molt conegut el personatge de Reynard the Fox, present en diversos cicles d’històries encaminades a satiritzar el comportament humà.

La guineu es presenta habitualment com un animal amb una gran astúcia i molt murri, tot i que no sempre surt ben parat de les seves accions.

Tècniques d'il·lustració

Els cinc contes que nens i nenes de l’Escola Arc Iris van il·lustrar per a Una mà de contes mostren com es poden treballar a l’escola diferents tècniques artístiques amb resultats excel·lents: dibuix, pintura, collage, volum, modelatge, retallables… En particular a Ens canviem les potes? hi ha un treball de dibuix amb retoladors sobre cartolina manipulada de diverses maneres.

Una mà de contes a l'escola Arc Iris

Extracte de l’entrevista amb Lluís Vallvé enregistada en vídeo amb motiu de l’exposició

Nens, objectes, monstres i mestres

ideada i produïda per Andrea Contino i l’associació de creació i difusió cultural:

Kton y Cia.Ens canviem les potes?, com també El ratpenat, El xacal i el cocodril, La llebre i l’eriçó i El llenguatge dels ocells) van ser fets en col·laboració amb l’Escola Municipal Arc Iris. Nens i nenes de l’escola van il·lustrar íntegrament els contes. Lluís Vallvé, professor de plàstica de l'escola va coordinar tot el treball i es va incorporar aquesta activitat en el programa de docència. Els alumnes van acabar participant en tot el procés creatiu: literari, plàstic i musical.Tv3guineu_015_enorme

Rodant a l'Escola