La granota assedegada


Cyclorana Platycephala

El crit de la granota

You need a Flash plugin to view this player

Granotes1_thumb


Aquesta és una espècie de granota comuna en molts indrets d’Austràlia, especialment a la zona desèrtica central. Allí es coneix com Water-Holding Frog per la seva capacitat d’emmagatzemar aigua al seu cos, cosa que li permet la hibernació sota terra durant llargues temporades i sortir a la superfície després d’una forta pluja.

La seva mida oscil·la entre 42-64 mm els mascles i 50-72 mm les famelles. El seu color és entre verd i gris. S’alimenta d’insectes.

Amb una lleu pressió, la granota allibera l’aigua que emmagatzema. Els aborígens australians han utilitzat aquest recurs per obtenir aigua al desert des de fa segles.

Un conte d'animals

-el vell i savi ratpenat
-el kiwi, un ocell molt decidit
-el cangur, que va fa bots d'un costat a l'altre com si fos una pilota
-l'emú, un ocell de cos rodó i cobert de plomes com un coixí
-l'anguila, un peix prim i llarg com una serp, que no para mai quiet

A La granota assedegada el principal personatge és una granota anomenada Tiddalik que sempre tenia molta set.
   Però també hi surten altres animals, com el ratpenat i l'anguila, i alguns animals típics d’Austràlia, com l’emú, el kiwi i el cangur.

Llegendes aborígens

El conte La granota Tiddalik és una llegenda de la mitologia del Dreamtime (Temps del Somni) dels aborígens, pobladors indígenes d’Austràlia. Fins al 1788 la població australiana era completament indígena, si bé a l’actualitat representen només el 2% del total dels habitants de l’illa. El Dreamtime és el temps de la creació de totes les coses i el Dreaming fa referència la conjunt de creences d’un individu o una comunitat. Per als aborígens, les llegendes són una part central de la seva cultura i educació, i es transmeten de generació en generació des de fa milers d’anys.

La llegenda de Tiddalik explica la història d’una granota que un dia es desperta amb tanta set que acaba amb tota l’aigua de l’entorn, i condemna els altres animals i plantes a morir per falta d’aliment.

Símbols en l'art aborigen

Els artistes aborígens utilitzen un conjunt bàsic de símbols: punts, cercles concèntrics i línies -rectes o corbes- que adopten diferents significats segons el context.

Tanmateix, els cercles concèntrics acostumen a representar campaments o forats a les roques; les línies rectes entre els cercles il·lustren els camins entre llocs; les línies ondulades representen l’aigua i la pluja.

Els animals es representen sovint com si fossin vistos des de dalt.


Tiddalik the frog en versió original

Pots llegir i escoltar el conte de La granota assedegada (Tiddalik the frog) en anglès, la llengua del país on ha estat creat i on es transmet de generació en generació com a part del seu patrimoni.

Tiddalik the Frog


Tiddalik the Frog

You need a Flash plugin to view this player

El músic: Saki Guillem

Ezequiel Guillem (Saki) va estudiar piano i percussió al Conservatori Municipal de Barcelona. Fou el bateria de Pau Riba i va continuar amb La Plateria, Marina Rossell, Sisa, Gato Pérez, Pi de la Serra, Carles Santos, entre altres.
   Ha compost sintonies per TV3 i ha treballat en diversos espectacles musicals. Va compondre la música xinesa per a l’espectacle dels Comediants Bi.
"La granota assedegada", a Colòmbia

El setembre del 2012, Una mà de contes, amb el seu director Manuel Barrios al capdavant, visiten Colòmbia atenent a una invitació de a Universitat Javeriana de Bogotà per a participar al II Congrés de Creativitat i Innovació.

En aquest context, alumnes de tercer de primària de l'escola Institución Educativa Distrital Manuel Elkin Patarroyo de Bogotá han vist La granota assedegada, motivats pel fet que un dels contes infantils més populars de Colòmbia, "Rin Rin Renacuajo" de Rafael Pombo (publicat el 1867), té com a protagonista un capgrós.


Escolacolombia


Com a activitat posterior al visionat de La granota assedegada, els alumnes de l'escola van fer diversos dibuixos per tal d'il·lustrar el conte.


Granota1


Granota2


Finalment, aquests dibuixos serveixen com a il·lustració d'una versió de La granota assedegada creada amb el taller de contes il·lustrats del web d'Una mà de contes.

Aquest conte il·lustrat, el text del qual es pot llegir en català, castellà i anglès, el podem veure com a participació al web, i el podem descarregar també en format pdf.

 


Granotaci