Taller de contes II, Escola Pere Vila

FEM UNA MÀ DE CONTES. JOCS FLORALS

Baogafasrojas_enorme


 En Bao i els seus amics

Si vols veure el conte abans de descobrir com es va fer, clica sobre el títol


Jklogo


Després de la gran aventura de En Bao i a els seus amics  de tot el que hem après i ens hem divertit, hem decidit repetir l'experiència i compartir-la amb tots els nens i nenes de Catalunya.  I així els Jocs Florals d'enguany tornaran a tenir com a premi, en la categoria audiovisual, convertir el projecte guanyador en un capítol d'Una mà de contes.

 

Si us voleu inspirar aquí mateix podeu fer un seguiment de com ho vam fer -tot i que encara cal afegir material- O podeu consultar altres experiències semblants com la de l'Aventura de llegir amb l'Escola Drassanes de Barcelona. Segur que ja teniu un munt d'idees i tècniques originals per explicar una bona història.

 


Jfbarcelonalogo_gran


Per primera vegada en la història dels Jocs Florals s'inclou la categoria audiovisual. Convocat per aquesta edició només a la ciutat de Barcelona, el premi consisteix en la producció del projecte guanyador com a capítol del programa Una mà de contes de Televisió de Catalunya, en col·laboració amb els alumnes i l'equip docent de l'escola que l'ha presentat.


Jocsfloralspremis_gran


A la fotografia, l'alcaldessa de Barcelona al costat dels guanyadors de les diferents categories el dia del lliurament de premis, els alumnes de l'escola Pere Vila, guanyadors de la categoria audiovisual i el director del programa.Plato-clase

Com Una mà de contes a classe

Com es va fer En Bao i a els Seus amics. Pots muntar el teu plató a classe per gravar els teus contes. Si vols veure més detalls visita el web de l'escola Pere Vila de Barcelona.


Titulooriginal_gran

En Bao i els seus amics. Projecte original presentat a Jocs Florals


Pandas-reunion_enorme


A la sala de reunions. Uns óssos panda juguen al costat de la finestra. Sessió de treball amb l'equip de professores de l'escola i l'equip del programa. Preparant el calendari i el pla de treball per posar en marxa la producció d'En Bao i els seus amics.


Guion1anna_enorme


L'Anna Manso, guionista del programa, repassant el guió original amb els autors. L'adaptació per a la televisió necessitarà alguns retocs. És important recordar que un guió, a més d'explicar una història, és una eina per poder treballar en equip. Pràcticament tot el que veiem a través dels mitjans audiovisuals ha estat escrit abans.


Guin2anna


Una producció audiovisual és un treball en equip. Serà important reconèixer la tasca dels diferents professionals i muntar grups de treball. Així, amb més o menys protagonisme, els alumnes podran identificar les diferents fases de la producció: guió, realització, producció, presa d'imatge, il·luminació, so, locució ...


EL GUIÓ I LA ESCALETA


Escaleta1_mitja

Guió i realització, so i imatge, Anna i Manuel i els autors de Bao


Convertim el guió original en una escaleta. Separem cada escena, allò que es diu del que es veu, el so de la imatge. Com en quasi totes les històries, distingim, 1 Una introducció on es presenta el lloc i els personatges; 2 Accions on els personatges es posen a prova; 3 Un conflicte que ho complica tot; 4 Una possible solució per resoldre aquest problema; i 5 Tornem a la normalitat havent après alguna cosa nova. Llavors ens adonem que la història és curta per ser un capítol d'Una mà de contes. Entre tots decidim convidar el Drac i fer que el Bao visqui una nova aventura. Perdre's, ensopegar ... Què més coses li pot passar a algú que no s'hi veu bé?


EINES I SUPORTS


Einesb_enorme


Abans de treballar està bé preparar les eines i els materials que necessitarem. És possible que ens sobrin o que ens faltis algunes de les eines i materials que utilitzarem. No passa res. A vegades és important saber improvisar i interpretar cada situació segons els recuros que tenim. També és important treballar segurs. Amb algunes eines hem de tenir especial cura. En aquest cas la gúbia és millor que la utilitzeu en presència d'una persona adulta o que sigui aquesta mateixa persona qui la faci servir segons les vostres indicacions.


Tamponsbao_enorme


A la història original s'utilitzen tampons per fer la muralla i el bosc de bambú. És una tècnica molt interessant perquè pots repetir un motiu diverses vegades. I ja que comptem amb el temps molt justet per realitzat la gravació, hem trobat que aquesta era una bona solució per estalviar temps al plató. Gairebé totes les imatges les podem portar preparades de classe en forma de motlle. Les ulleres i la roba del llit també seran reals enlloc de dibuixades o retallades.


Suportsb_enorme


Com que estem treballant amb tampons això vol dir que les imatges que ens inventem han de ser realitzades sobre un suport i després transportades a un altre. 1 Sobre paper blanc farem el primer dibuix. 2 Amb paper ceba calcarem el dibuix que volem imprimir. 3 Invertint el full sobre la planxa de goma de Milan i rascant suaument es marcaran les línies de grafit. 4 Rebaixant les parts que no volem obtindrem el tampó per imprimir sobre la cartolina tantes vegades com vulguem. 5 Els retalls de paper de colors, estampat i fotografies ens serviran per afegir elements.


Colorbao_enorme


En el cas de la impressió és important escollir bé els colors i repartir-los entre els diferents motius, temes i figures de la història. Si volem repetir un mateix element amb diferents colors haurem de fer dos o més tampons iguals -un per a cada color- o netejar el tampó cada vegada que vulguem canviar de color. El blanc ja ens el dóna el paper i la resta són colors primaris que de vegades hem barrejat, més el negre.


ELABORACIÓ DELS TAMPONS


Baoiciadevideo2_gran


El Bao, la Xia i el Hai trets del vídeo que es va presentar al concurs. Es van dibuixar sobre cartolina i es van retallar per poder-los moure sobre cada escena. Falta un altre amic, però quatre personatges complicava la narració i la composició de les escenes, així que vam decidir que com que el tres és un número màgic, amb tres personatges quedaria millor.


Dibujocopiavegetal


Primer de tot hem de fer un dibuix tenint en compte: 1 la seva mida en funció del tampó que utilitzarem i de la composició de l'escena o escenes on apareixeran els personatges. 2 que les línies i les zones acolorides es puguin perfilar bé i amb comoditat amb la gúbia que utilitzarem.


Traspaso-gubia

A classe traspassant del paper vegetal a la planxa de goma per fer el tampó


Segon. Un cop fet el dibuix: 1 fem un calc sobre paper vegetal i ho col·loquem a l'inrevés sobre la planxa de goma -sobre el que al final serà el tampó- 2 Repassem les línies perquè el grafit del llapis marqui la superfície de goma. 3 Ja tenim la imatge invertida que ens servirà de guia per eliminar el material sobrant amb la gúbia 4 deixant en relleu la imatge que volem obtenir. Atenció amb la gúbia no us feu mal. 5 En fer la impressió tornarem a tenir aquesta imatge orientada en el mateix sentit que el dibuix original.


Sello-impresi_n_enorme


Com que en Bao ha d'aparèixer de peu quan va d'excursió, en bici a la Festa dels Fanalets i assegut sobre el Drac, hem fets tres versions: una per cada posició. Han estat tres dibuixos, tres calcs i tres tampons. I hem repetit l'operació amb la resta de personatges.


Baoiciaprint_enorme


De nou el Bao, la Xia i el Hai. Però aquesta vegada els podem veure ja impresos a partir de les còpies que es van fer dels dibuixos originals. Han canviat una mica. Les línies són més netes i més senzilles. La veritat és que també va ser mes fàcil a l'hora de retallar amb el burí


Capturax_enorme

Ulleres amb un Bao mes gran i un altre més petit


Tamponparagafas_enorme


Com al final el Bao s'ha de provar unes ulleres i hem pensat que seria mes divertit que fossin ulleres de veritat, hem hagut de fer un tampó d'en Bao més gran, perquè les ulleres li quedessin proporcionades. Bé, ho hem fet una mica més petit a ell perquè les ulleres es veiessin millor i quedés realment divertit.


Murallasello3_enorme


A la història original la muralla estava feta de maons. Com és una muralla molt antiga vam decidir fer-la de pedra. I quan ja estava feta ens vam adonar que semblava com una serp. Una serp gegantina. És clar !! la muralla s'havia convertit en el cos del drac !!


Dragonmuralla_enorme


Monstres de les profunditats marines, escopint un foc terrible, amb cap de gos ... Al final ens quedemr amb el que ens sembla més divertit: amb cresta de gallina i llengua de gripau. Ja tenim el cos que abans era una muralla.


Sellodragon_enorme


Ara haurem de fer el cap. I com vam fer amb el Bao i els seus amics: copiem amb paper vegetal el dibuix original, li donem la volta a la fulla, repassem les línies perquè es traspassin a la planxa de goma i rebaixem amb amb molt de compte perqè no es trenqui i de no fer-nos mal.


Dracmuralla2_enorme


I aquí tenim finalment, sobre paper, el drac amb cresta de gallina, llengua de gripau i cos de pedres !!


Bambupelos_enorme


Tamponbambu_enorme


Bicicaputxeta_enorme


Tamponbici_enorme


Pagodasdibujada_enorme


Oculista_enorme


Captura_de_pantalla_2016-11-24_a_las_12

PLA DE TREBALL


 

ULLERES PER EN BAO


Des del taller que hem organitzat a la I Jornada de Tecnologia digital i Educació artística, a Lleida, un grup de professor ha dibuixat una col·lecció d'ulleres noves per regalar-li al Bao.


FENT AMICS AMB EL BAO

Presentacio1_enorme

 Entrada a la Biblioteca Francesca Bonnemaison i sala de projecció


 Després que es presentés en públic a la Biblioteca Bonnemaison el desembre de l'any passat; de la seva estrena per televisió i per internet al gener d'aquest any;  i que l'hagin vist ja milers de nens i nenes de tot Catalunya, el Bao segueix fent amics.


Presentacio2_enorme

 Els alumnes i autors del conte presentant el seu treball


Alfonsinensaclase_enorme

 L'Alfonso amb els alumnes del col·legi Pere Vila jugant a la visió doble i parlant sobre com ens hem de cuidar de la nostra vista


 Amics molt especials. Aquesta vegada es tracta de l'Alfons Bielsa, ni mes, ni menys que el President del Col·legi Oficial d'Òptics optometristes de Catalunya.


Colegiooficialopticoslogo_petit


 L'Alfonso va veure el conte d'En Bao i a els Seus amics i com es preocupa i sap molt sobre ulleres i de la cura que necessiten els ulls de la gent, va pensar que la història d'en Bao podria servir per recomanar als nens i les nenes que es cuidin especialment la vista. I que si tenen algun problema facin igual que el Bao: anar a l'oculista.


Baooculistacap2_gran


 I així, amb l'Alfons i els alumnes de l'escola Pere Vila, autors d'En Bao i a els Seus amics, hem començat un taller de dibuix que consisteix a dibuixar ulleres per al Bao mentre aprenem uns quants consells per cuidar la nostra vista.


Ulleres4_gran

Mayca                           Laura                            Hugo


Ulleres5_gran

Dolors                       Judith                  Manuel  


Agafallapisalfons_gran

És important com agafem el llapis. Tapar el paper amb la mà mentre dibuixem o escrivim ens fa forçar la vista.


Faber-mallo_gran

Aquí podem veure la mà de la Arianne Faber i del Diego Mallo dibuixant de manera que es pugui veure el paper.


Distanciaalfons

La distància també és important. Entre la superfície de treball i la nostra vista ha d'haver com a mínim la distància del nostre braç.


Distanciaplato

Una altra vegada la il·lustradora Arianne Faber. Aquest cop la veiem treballant en el seu estudi, amb l'esquena recta i a la distància adequada. El Pep Montserrat al plató de TV3 dibuixant el conte El Sabater i a els Minairons també treballa mantenint la distància adequada del paper.


 

ALGUNS CONSELLS A PARTIR DE IL·LUSTRACIONS DEL PROGRAMA


Menjardescansar_enorme

MENJAR I DESCANSAR BÉ


Ventilacioordre_enorme

 BONA VENTILACIO I TAULA ENDREÇADA


Llumnaturaldirecta_enorme

 DE DIA LLUM NATURAL. DE NIT EVITAR OMBRES I REFLEXES


Esquenarecta2_enorme

 ESQUENA I CAP RECTES I PEUS SENSE CREUA. NO LLEGIR ESTIRATS


Descansarpantalla_enorme

DESCANSOS CADA TREINTA O CINQUANTA MINUTS DEPENENT DEL TIPUS DE PANTALLA


Ulleresperevila_gran

Col·lecció d'ulleres dibuixades pels alumnes de 2n, autors del conte del Bao, de l'escola Pere Vila de Barcelona, el 25 de Maig amb el taller de dibuix de la web del programa.