DESTACATS

TRES PROPOSTES amb Contes entrellaçats

TOTHOM CONTA

Una mà de contes us presenta una proposta dedicada a un tema que ens interessa a tots: l’assetjament escolar. Destinada a tots els públics -petits, grans, famílies, mestres... aquesta producció ha comptat amb l'assessorament del Departament d’Ensenyament.  A més de a aquests cinc contes també podreu accedir a una selecció de títols de la col·lecció del programa, on apareix el tema de l'assetjament d'una o altra forma. Així mateix us facilitem documentació sobre la metodologia de treball que hem utilitzat.


Amb guió de Teresa Duran i il·lustrats per en Pere Puig, aquest nous capítols inspirats en la literatura infantil i en els contes populars, recreen alguns dels conflictes mes freqüents en les situacions d’assetjament. Prenent com a referencia el psicòleg noruec Dan Olweus -pioner en l’estudi d’aquet tema- l’equip del programa a fet servir el seu Cercle de l’Assetjament Escolar com a model per elaborar l’estructura dramàtica de cada un dels contes.


Enbaoielsseusamics_gran


CONTES I DRETS HUMANS El dret a la salut, a un treball digne, a la llibertat d’expressió, a la diferència i la igualtat entre gèneres, el dret d’acollida.... Cinc contes per compartir, inspirats en els drets humans.

En Bao i els seus amics, la història d’un os panda que ha d’anar al metge per descobrir perquè és tan despistat. El sabater i els minairos: el dret al treball és també el dret a un treball digne. Aquest sabater posarà en risc la seva ànima davant el mateix dimoni. El Rei, l’ocell i la Reina: un petit ocell desafiant a tot un rei molt tossut. Sort que aquesta reina sap escoltar a tothom. El ruc i la somera: tots som igual i diferents i encara sembla que queda feina perquè això pugui ser possible. El somni de Jamila: el dret a poder somniar el teu propi destí, encara que aquest sigui en un puntet a la línia de l’horitzó.

 La Declaració Universal dels Drets Humans expressa el desig de compartir entre tots, els nostres millors valors: la pau, la generositat, la solidaritat, la dignitat ...

Aprovada per l'ONU l'any 1948 a París, recull 30 drets universals com ara el dret a l'educació, a la vida, a l'assistència mèdica, a la llibertat de pensament o a un lloc de treball, i declara que totes les persones som titulars dels drets humans sense cap distinció de nacionalitat, lloc de residència, sexe, origen nacional o ètnic, color, religió, llengua o qualsevol altra condició.

Els drets humans són els mateixos per a tothom i són "inalienables". Això vol dir que en cap cas ningú pot privar una persona dels seus drets.

 

 


A_mitja

L'AVENTURA DE LLEGIR


Ja fa tres temporades que Una mà de contes ha dedicat la seva producció al foment de la lectura i la millora de la lectoescriptura amb L'aventura de llegir . Quaranta-cinc títols originals dedicats a explicar Una petita historia de la literatura amb una selecció d'escriptors clàssics i moderns: Joan Amades, Franz Kafka, Gianni Rodari, Lola Anglada, Pere Calders, Jordi Puntí, Joana Raspall, Teresa Duran, Joaquim Carbó i Maite Carranza... Contes sobre Les aventures de un lector imaginari: inspirats en els drets del lector de Daniel Pennac i en anècdotes familiars recopilades pels alumnes de sisè curs de l'Escola Drassanes de Barcelona. ... Contes sobre  El tresor de les paraules: històries inspirades en l'etimologia, sobre el significat d'alguns noms propis i paraules curioses i divertides. Com ara un Josep que inspira confiança, un Jordi que es fa agricultor, una Fàtima que és única, un Bernat fort com un ós... o una cantimplora que canta i plora, un mestre que fa classes particulars al fill d'un ministre o un Noi del Sucre que reparteix dolços des de l'Índia a Europa. I, fins i tot, cinc contes dedicats a les vocals, amb un poema d'Apel·les Mestres, amb la lletra A com a protagonista, o la història que ens explica per què la “I” va amb un punt. 

Esperem que us agradi i sobretot, que us ho passeu bé amb L'aventura de llegir

 


.................................................................................................................................................................

UN PASSEIG PER LA NOSTRA BIBLIOTECA
Programa produït per Televisió de Catalunya i adreçat especialment al públic infantil, Una mà de contes ha realitzat, d’ençà de l’any 2000, més d’un centenar de contes, tant originals com provinents de les tradicions culturals més diverses, combinant la literatura oral i escrita amb la il·lustració, les arts plàstiques i la música.

En aquesta Biblioteca es es pot aprofundir en alguns d’aquests contes (Contes a fons) o descobrir relacions entre ells (Contes entrellaçats). El capítol d’Enllaços inclou una selecció de pàgines d’Internet que complementen els diferents temes tractats.

També hi trobareu un apartat dedicat als Llibres. Una mà de contes ens fa recomanacions a través de Microhistòries audiovisuals que ens conviden a llegir llibres il·lustrats de recent edició. També es proposen lectures agrupades per temes que tenen relació amb la col·lecció de contes del programa.

 


Llibres