El llum


L'il·lustrador: Max

Francesc Capdevila, Max, és un dibuixant de còmics i il·lustrador nascut a Barcelona el 1956. Ha publicat àlbums amb guió i il·lustració pròpies com La biblioteca de Turpin (2006) o Bardín el superrealista (2006) i també ha il·lustrat nombrosos contes infantils, entre els quals destaquen El lleó i el ratolí de La Fontaine (2001), La llebre i la tortuga d’Isop (2001) i El rossinyol d’Andersen (2005). El 1997 li va ser concedit el Premio Nacional de Ilustración del libro infantil, i el 2007 el Premio Nacional del Cómic concedit pel Ministerio de Cultura.

El 1984 estableix la seva residència a Mallorca, fet que el converteix en l’il·lustrador idoni per a El llum.
Max_thumb


El músic: Max Sunyer

Max Sunyer és un guitarrista i compositor nascut el 1947 a la Pobla de Massaluca (Terra Alta). La seva formació musical combina la música clàssica amb el jazz, la qual cosa li ha permès de cultivar diferents estils al llarg de la seva carrera.

Ha editat 12 LP amb el seu nom, i ha creat i format part de diversos grups. Amb Iceberg va editar 5 LP; a continuació lidera el grup Pegasus amb el qual enregistra 8 LP. Actualment és el creador, intèrpret i productor del grup Guitarras mestizas, un quintet de guitarres de diversos estils amb el qual ha gravat dos CD dobles.
Max_sunyer_thumb


Les Rondaies Mallorquines

L'Aplec de Rondaies Mallorquines d'En Jordi d'es Recó es va començar a publicar a partir de 1880. És un recull de rondalles fet pel mossèn Antoni M. Alcover i Sureda (Manacor, 1862 - Ciutat de Mallorca, 1932), que combina la investigació del folklore amb la creació literària.
Rondaies_thumb


The Third Person (1900) d’Henry James


El famós novel·lista nord-americà, autor de memorables relats que combinen la fantasia i la por, publicà el 1900 The Third Person, un text que comparteix diversos elements amb la rondalla mallorquina.
The_third_person_thumb

Henry James


El llum en còmic

A partir de 1994 l’editorial Moll va publicar una col·lecció de rondalles mallorquines en còmic, entre les quals hi ha El llum de la terra, una adaptació de Margalida Nicolau del text de mossèn Alcover inclòs al volum IV de l’edició de l’Aplec de Rondaies Malloquines publicat per l’Editorial Moll en 24 volums. Els dibuixos són de Joan Marí i Joan Josep Marí

El paisatge mallorquí

Hi havia una vegada un nen que es deia Biel que vivia a Mallorca amb la seva mare, la senyora Catalina. Com que eren molt pobres i no tenien casa, passaven els dies recorrent els camins de l’illa i anant de poble en poble per demanar caritat o alguna cosa per menjar.

Una tarda, morts de gana i pelats de fred, mare i fill caminaven per un camí solitari quan uns núvols negríssims van tapar el cel. (...)
En Biel i la senyora Catalina corrien pel camí i, quan ja començaven a estar ben xops, a la sortida d’un revolt, van veure una casa dalt d’un turó.

Molts contes passen en llocs imaginaris o desconeguts. El llum, basat en la rondalla El llum de la terra, és una història inequívocament mallorquina i, per tant, la seva il·lustració ha de tenir en compte el paisatge de l’illa –les terrasses amb oliveres, els murs i les cases de pedra- per posar de relleu la seva localització.