Contes a partir de situacions quotidianes


Per escriure un conte no són imprescindibles els països llunyans o imaginaris, els castells encantats o les catifes voladores,  les princeses o les sirenes, els ogres o les bruixes...

També es poden escriure històries a partir de la vida de cada dia de qualsevol de nosaltres, i es pot explicar, com si fos un conte, una visita a l'hospital o a la iaia, un dia al bosc o a la platja, els jocs al pati de l'escola o les activitats de música, el berenar a la cuina o les manipulacions d'una caixa d'eines.

"El que més m'agrada és explicar històries sobre la vida quotidiana", afirma l'escriptora i guionista Victòria Bermejo a la seva pàgina web. I això és nota en totes i cadascuna de les històries que serveixen de base als vint contes que es consideren en aquest apartat.

Cinc d'aquests contes estan inclosos a la nostra web: El bosc quan es fa fosc, Pinxa-punxa, La meva iaia no viu sola, Llami llami, Els germans Ferretti, i constiueixen el que hem anomenat, a Les mans d'Una mà de contes, on s'agrupen els contes de cinc en cinc, la 21a mà: "Situacions quotidianes".


Ma21


D'aquesta mateixa sèrie, el programa Una mà de contes disposa de quinze capítols més, ja realitzats i emesos per televisió, la majoria dels quals es poden visionar en la pàgina web de Tv3.

En són exemples:

Quin número, Adéu rodetes, Tinc corda, L'escola de música, La paella coqueta, No em banyaré, No sóc una paleta, El partit de les deixalles, El bagul dels records, La pilota salvadora, La gavina Darina.

 


Els noms dels personatges

Pinxa_noms


Per apreciar el treball fabulador de Victòria Bermejo, no hi ha com llegir els contes que serveixen de base literària per construir el producte audiovisual definitiu: Pinxa-punxa, Llami llami, Els germans Ferretti, La iaia no viu sola, El bosc quan es fa fosc.

Cal recordar que aquests textos, pel que fa als cinc contes inclosos a la web, es poden descarregar i imprimir des de l'apartat de visionar contes, tal i com es pot fer amb la totalitat dels contes de la pàgina.

Un aspecte a remarcar en els contes sobre situacions quotidianes és el nom que es dona a alguns dels seus protagonistes, derivats d'atributs que els caracteritzen, que alhora provenen de l'estratègia de personificació d'objectes inanimats.

Així podem llegir (i escoltar en els vídeos) descripcions de personatges tals com:

Un tal professor Sugarini havia fet un gran descobriment segons el qual podia afirmar rotundament que menjar sucre era el millor per a la salut de grans i petitsssss

En Lluís i en Xavi eren dos germans que els agradava molt construir coses junts. De vegades discutien, però la veritat és que s’estimaven molt, perquè al final sempre es posaven d’acord. Eren.. els germans Ferretti.

El Sr. Cotó, que es lleva cada dia pensant que està molt pàl·lid, que deu estar molt fluix, que té ganes de plorar... I la Pinxa-Punxa, que es pensa que ningú no la vol, perquè la veritat és que la majoria s’espanta quan la veu arribar. Té fama de dolenta, gairebé de monstre, i és que de vegades, sense voler, quan es troba segons qui, té necessitat de punxar

... la senyora Ensi, que estava trista i desorientada perquè no entenia res.  La  seva secretària li va dir: – Aquí hi ha Monsieur Xux... 

Aquest recurs de posar nom a personatges transformant en nom propi una característica que els defineix està present també a diversos conte d'Una mà de contes: recordem La Ventafocs, La Caputxeta vermella, El senyor Res, La senyora Fortuna i el senyor Diner, El Riquet i la Pobrica, El senyor Guerra i la senyora Pau, Cua de peix. Si en aquests casos els noms figuren al títol mateix, en altres no és així: a El plegador de carrers ens trobem amb el senyor Plegambé, a El cagarro Asgrúnal amb la senyora Tifa Arada...


L'entorn quotidià com a font d'imatges i sons

Hanoch Piven, il·lustrador, i el grup musical CaboSanRoque han il·lustrat i musicat també Un autoretrat?, conte desenvolupat com a Conte a fons en el nostre blog.

En tots els contes d'Una mà de contes en què han col·laborat, Hanoch Piven i CaboSanRoque han mostrat com es poden obtenir, amb una gran dosi de creativitat, personatges i músiques a partir dels objectes que ens envolten.

Observant amb atenció aquestes imatges obtingudes dels contes il·lustrats per Piven podem veure la imaginació amb què utilitza tot tipus de materials per composar uns personatges amb personalitat pròpia.Si obrim el joc de la Caixeta que ens presenta CaboSanRoque a la seva pàgina web, no trigarem a adonar-nos que el instruments i els sons els tenim més a l'abast del que sembla.


Caixeta_joc