Contes i matemàtiques

Contes de matemàtiques

 

Com és de gran un peix molt gran?

El petit inuit


Petitinui


Contingut matemàtic: RELATIVITAT DE LA MESURA

Proposta didàctica: El petit inuit

 


Quin és el nombre més gran que podem imaginar?

El rei i el savi


Elreisabi


Contingut matemàtic: CREIXEMENT EXPONENCIAL

Proposta didàctica: El rei i el savi

 


On hi caben dos n'hi caben tres?

La caravana de la Júlia


Carabana


Contingut matemàtic: ESPAI I INFINIT

Proposta didàctica: La caravana de la Júlia

 


De quantes maneres pots endreçar un grup perquè vagi més ràpid?

La fàbrica de rellotges


Lafabrica


Contingut matemàtic: DIVISIBILITAT

Proposta didàctica: La fàbrica de rellotges

 


Quants trossos són un pastís sencer?

Mentre es refreda el pastís


Refredapastis


Contingut matemàtic: PARTICIONS

Proposta didàctica: Mentre es refreda el pastís

 


Contesimats


T'hi has fixat, com s’assemblen la paraula comptar i la paraula contar? Comptem números: 1,2,3,4…,i contem contes: Hi havia una vegada... Totes dues paraules serveixen per ordenar coses.

Quan comptem, ordenem quantitats (5,6,7,8…), i quan contem un conte, posem en ordre les aventures i les coses que passen als protagonistes del conte. Per exemple, a la Caputxeta: en primer lloc la seva mare l'envia a casa de la iaia, en segon lloc es troba amb el llop, en tercer lloc resulta que el llop arriba abans que ella a casa de la iaia…, i així, successivament, fins a comptar totes les coses que li passen a la Caputxeta o, si ho prefereixes, fins a contar tota la història. Has vist que fàcil que és jugar amb els contes i les matemàtiques!! Prova de cambiar l'ordre dels números o de les escenes de la Caputxeta, ja veuras quin riure que fa!

I com que, a més de fàcil, és molt divertit, aquest any hem produït cinc nous capítols d'Una mà de contes inspirats en les matemàtiques. I per fer-los vam trucar a la Mercè Framis, una contista filòsofa i artista del teatre d’ombres i a la Olga Olveira, al Joan Saura, un mag capaç de convertir nombres en música, i al Lluís Arcarazo, un guionista de pel·lícula. Tots ells i l'equip del programa vam anar després al CESIRE/CREAMAT, un lloc on saben molt d’ensenyar matemàtiques, i, juntament amb el seu fantàstic equip d'especialistes, l'Anton Aubanell, la Montse Torra, el Joan Jareño, el Jorge Sánchez i la Carme Aymerich, ens vam posar a treballar i vam seleccionar cinc històries: El petit Inuit, Mentre es refreda el pastís, La fàbrica de rellotges, La caravana de la Júlia i El rei i el savi.

En totes aquestes històries, els personatges han de resoldre problemes, com per exemple: Quantes persones caben en una casa? En quantes parts podem dividir un pastís? Com de gros ha de ser un peix perquè faci una bona sopa? En fi, aquest tipus de problemes quotidians que tots ens plantegem alguna vegada. Però això no és tot. Resulta que aquests savis dels nombres que ens van ajudar a buscar les històries no solament ja coneixien el programa abans que els anéssim a veure amb tot l'equip, sinó que, a més, ja utilitzaven els contes d'Una mà de contes per ensenyar matemàtiques als nens, i sense que nosaltres ho sabéssim! I així la Carme Aymerich ha fet un treball magnífic: ha ordenat una bona part de la col·lecció de contes del programa des del punt de vista de les matemàtiques.

Així que, si vols divertir-te contant i comptant, aquí tens tota una col·lecció d'històries sobre la manera de plantejar un problema, de comparar i relacionar coses, de mesurar el temps o l’espai, etc.


Matemàtiques dins els contes

 

Al seu treball Matecontes, Carme Aymerich ha ordenat una bona part de la col·lecció de contes del programa des del punt de vista de les matemàtiques.

Així que, si vols divertir-te contant i comptant, aquí tens tota una col·lecció d'històries sobre la manera de plantejar un problema, de comparar i relacionar coses, de mesurar el temps o l’espai, etc.


Com_s_enorme


Qu_passa


Llest


Quants


Molt


QUANT ÉS MOLT? Quanta gana és molta gana? Quanta set és molta set?
Comprendre les relacions quantitatives i qualitatives.

El banquet imaginari : proposta de treball
El golafre calculador : proposta de treball
Els números : proposta de treball
L'arbre màgic : proposta de treball
La granota assedegada : proposta de treball
Rínxols d'or : proposta de treball
 


Lluny


UN CONTE, 2, 3...

Logoxvijaem_copia_petit


Conta'm un conte... o dos, o tres... 

UNA MÀ DE CONTES A LES XVI JORNADAS PARA EL APRENDIZAJE Y LA ENSEÑANZA DE LAS MATEMÁTICAS 

Little red riding hood  / Fem Una mà de contes  /  El petit inuit   /  Proposta de treball /

La caputxeta a classe  / Matemàtiques dins els contes  /  La caravana de la Júlia


Contes i matemàtiques: experiències a l'escola

Escola


Amb els seus alumnes de 1r de primària de l'escola pública Rocafonda de Mataró, la mestra i professora de didàctica Carme Aymerich ha pogut experimentar sobre la utilització a classe dels contes de matemàtiques d'Una mà de contes que ella mateixa ha contribuït a crear com a guionista i assessora.

Un resum del treball plantejat i fet a partir d'aquests contes el teniu en els arxius adjunts que la mateixa Carme ens ha facilitat.