El rossinyol

Fundació ACIS-Artur Martorell. Experiència al voltant d'El rossinyol. Bibi Núñez


“Explica’ns un conte” – demana sempre el Blai si tenim una estona abans de què arribin els pares, avies o cangurs a buscar als nens per la tarda.
“Molt bé, avui llegirem aquest”- proposo.

La primera persona del plural no és casual. A P-4 encara no saben llegir; tot just comencen a reconèixer unes quantes lletres,... però la lectura del conte la fem entre tots.

I com? Col·laborant en grup, fent una lectura de les imatges, anticipant el que ens expliquen, deduint personatges i situacions, corroborant el que van escoltant amb les explicacions dels dibuixos que abans hem llegit entre tots: quins personatges surten?, quina expressió tenen?, estan quiets o es mouen?, on són?, quins colors hi ha?, que ens transmeten aquest colors?, que pensem que deu estar passant?,...

És per això que la tapa del conte ja és molt important i en ella parem la nostra atenció: Quin dibuix surt? Qui deu ser llavors el protagonista? Com es deu dir aquest conte?

I és només després quan els hi llegeixo el títol i els hi explico qui l’ha escrit i com el nom que surt a sota de l’autor és el de l’il·lustrador del conte. També mirem quina editorial és i molts recorden que és la mateixa que la d’altres vegades. A vegades recorden el nom, d’altres el dibuix que l’acompanya.

En aquesta experiència la proposta de treballar durant uns dies al voltant d’un conte ha estat rebuda amb una especial emoció: el veurem primer en vídeo i després el llegirem entre tots com d’altres vegades hem fet en el transcurs del curs però en aquest cas hi ha quelcom especial: ells seran els il·lustradors del conte i a més a més formaran part d‘ell ja que s’inclouran com a personatge en cadascuna de les escenes en que s’ha dividit el conte d’Andersen.

Anem a explicar-ho.

L’experiència s’inclou dins de l’àrea d’Educació Visual i Plàstica i en ella es treballa la tècnica del collage i el dibuix.
La temporització es de quatre sessions de dues hores cadascuna.

PRIMERA SESSIÓ


A la classe del Montseny, P-5, s’explica juntament als nens de P-4 i P-5 que durant la setmana es realitzarà un intensiu de plàstica al voltant d’un conte, El Rossinyol d’Andersen. S’anticipa que cadascuna de les classes farà una activitat diferent i els passos en què consistirà l’experiència. Estan atents. Fa dies que senten parlar del conte. La classe de P-5 fa dies que ha anat aportant materials per a l’activitat que realitzaran i la classe de P-4 han anat veient la preparació dels seus materials.

Primer els llegim el conte. Una versió reduïda i adaptada als més petits amb il·lustracions a cada pàgina per acompanyar el text.
El segon pas és la visió del capítol del conte d’ El Rossinyol d’Andersen del programa d’Una ma de contes. N’hi ha nens que coneixen el programa i expliquen d’altres que han vist mentre que per altres és tot un descobriment. Hi ha molt silenci i miren el monitor atentament. Només quan ja han acabat comencen a parlar del que hem vist a la pantalla.


21_gran


A la Classe dels Dracs, P-4:

-    Un il·lustrador és la persona... – Que dibuixa!!- diu una veu.
-    Molt bé i treballar amb trossos de paper de colors, dibuixar a sobre algun element amb llapis o retolador és...:
-    El que vam fer per Santa Cecília- diu la Duna.
-    Això d’aquí”- s’aixeca el Leo  i assenyala els treballs penjats al suro
-    I com es diu aquesta tècnica?.- pregunto.
-    Collage!!-crida el Lluc.
-    Molt bé! Doncs això farem nosaltres: il·lustrar el conte fent servir la tècnica del collage,...però abans cal saber com anaven vestits els emperadors de la Xina, com era la gent que vivia al seu voltant,  com es pentinaven, com vivien...


En aquest moment els vaig traient diferents versions del conte amb diferents tipus d’il·lustracions, llibres sobre mitologia xinesa, fulls impresos d’imatges baixades d’internet on apareixen personatges de l’època en què està ambientat el conte, i tot allò que vaig poder trobar a la biblioteca Mercè Rodoreda que es troba a tres carrers de l’escola.

En aquesta primera sessió mirem, posem en comú el què anem trobant i anem aprenent com eren i hauran de ser els personatges del nostre conte. Tot es va apuntant a la pissarra per a no oblidar-nos de cap detall:

-    “Porten una cueta”
-    “L’Emperador porta vestits llargs”
-    “També porten una samarreta llarga, i amb pantalons. I tenen un cinturó”
-    “Tots tenen bigoti i barba llarga”
-    “I també van rapats”...
-    “Com escriuen?  Escriuen raro. Quadrats i dibuixos”
-    “I les cases? Les cases són diferents a les nostres. No són de pisos”
-    “Els ulls són allargats” (i tots es porten els dits als ulls per allargar-los)

Ara que ja sabem com eren més o menys els xinesos del conte, els hi ensenyo una làmina d’un teatre i el calc que he fet ampliat per a ells. Serà el nostre escenari i els hi plantejo el treball a fer.

Mirant la versió del conte que hem llegit abans de veure el capítol del programa, ens tornem a fixar com cada part del text va acompanyat d’una il·lustració. No una  il·lustració qualsevol, sinó una on es fa referència i explica en imatges el text que acompanya. I això és el que nosaltres hem de fer. Una nova versió on cada nen i nena tindrà una part del conte i haurà de fer la seva il·lustració on surtin els personatges adequats a cada moment.

Els hi mostro també que farem servir la tècnica del collage com hem vist al programa.

Tenen retallats trossos de paper xarol per fer els vestits, flors, arbres, fotos de rossinyols i d’un ocell metàl·lic, així com unes fotos retrat de cada nen que es van fer per una altra activitat anterior al voltant del retrat i ara ens van molt bé.
18_gran


SEGONA SESSIÓ

La segona sessió comença amb un recordatori del que es va fer i recollir el dia anterior. Recordem el conte, els personatges, el programa, el treball que farem,...

Cada nen té un  un full Dina-3 amb la silueta del teatre que ens farà d’escenari. Mirem dos làmines del teatre real i ens fixem que està pintat amb molts colors. Colors vius, saturats, purs. Així que decideixen que cadascú pintarà el seu teatre també amb molts colors.

Cal recordar la tècnica per a pintar: sense presses, amb cura, amb moviments petits de la ma per a no sortir-nos i controlar el traç, amb llapis amb una bona punta. Alguns prefereixen les ceres dures al llapis de fusta mentre d’altres combinen els dos materials.

Es treballa amb interès i pintar no cal fer-se en un silenci absolut, tot el contrari és interessant escoltar les converses que genera l’activitat que estan fent: es comparen colors, s’ensenyen als companys com queda el propi dibuix, es comparen resultats, es mig barallen en algun moment,... Cal admetre-les i fomentar-les si amb elles es treu una reflexió compartida que ens enriqueixi i suposi un aprenentatge.

TERCERA SESSIÓ

A la classe hi ha diferents ritmes de treball. No és un handicap, és un aspecte que cal aprofitar.

En una taula s’han col·locat diferents safates amb els trossos  de paper, els retrats i altres elements per a fer el collage, pegament en barra i retoladors per a fer dibuix si cal i els contes per a tenir referències i inspirar-se.

A mida que els nens i nens van acabant de pintar el teatre venen a aquesta taula i es comença a elaborar el conte. Els hi dono un full Dina-4 amb un tros del text del conte. Els hi llegeixo en veu alta i els demano que me l’expliquin, que pensin i diguin els personatges que surten i que els hi passa i per últim quin personatge volen ser en l’escena.

Treballem des de la plàstica  l’atenció, la comprensió, l’anàlisi del que s’ha escoltat, la memòria,  l’expressió verbal,... i la imaginació per a convertir-se en un altre i incloure’s en una història fantàstica.

La consigna es que han de reproduir l’escena del conte que els he llegit amb els materials que tenen. Tenen fotos en color i en blanc i negre però ells han d’escollir la seva de color ja que són el personatge principal. lLes altres les poden fer servir per a fer altres personatges secundaris. 

Ja decidit el personatge escullen  com volen anar vestits, disposició de l’escena, si volen incloure d’altres personatges i quina cara tindran aquests, si volen afegir algun element dibuixat, etc.

QUARTA SESSIÓ

El conte es va il·lustrant a poc a poc.
Quasi tots han escollit ser l’ Emperador, encara que hi ha alguna excepció.
Han entès molt bé què calia incloure en cada escena.
Encara que per a ells és atractiva la figura del Rossinyol sinó surt a algunes escenes ha estat ben rebut i han respectat el que es va proposar.
Depenent del text l’emperador està dret o al llit i han dibuixat el que calia per a poder fer que fos més entenedora la il·lustració.

Al final hem penjat  el conte a l’antesala de la classe per tal que tothom de dins i fora de l’escola  pugui llegir el conte i veure les imatges que l’acompanyen.

Estan contents amb el resultat.
Han fet el mateix que l’artista del programa que els va deixar bocabadats.

Sin_titulo-7_gran


Bibi Núñez
Desembre 2007
tornar a l'índex de El rossinyol