Els oficis d'Una mà de contes

ELS OFICIS A UNA MÀ DE CONTES

Quan ens expliquen un conte ens agrada saber quina és la professió dels seus personatges i protagonistes: sabater, fuster, pastor, mestra, costurera ... Cada ofici, cada professió té alguna cosa de màgic, ens permet conèixer i aprendre coses noves i compartir-les amb els altres . Encara que també poden ser l'oportunitat d'una aventura amb els seus riscos i els seus obstacles, i on els protagonistes posen a prova el seu valor i la seva intel · ligència.

Aquí tens una selecció de contes on apareixen diferents oficis. Encara que si trobes a faltar algun sempre pots buscar a través del cercador a la pàgina principal del web. 


Talleres_mitja


Per cert, hi ha un ofici que surt en tots els contes. Saps ja quin és? Efectivament: el de dibuixant. Molts, moltíssims oficis, per no dir gairebé tots, necessiten el dibuix per expressar idees, imaginar projectes, comunicar ordres, fer plans amb esbossos, croquis, esborranys ... Així que si t'animes, fes un dibuix o escriu un conte sobre alguna activitat professional i envia-ho al programa a través dels tallers de la web amb el prefix OFICIS davant del teu nom. Els anirem publicant en aquest apartat de la web.


ACTOR / ACTRIU

ACTOR / ACTRESS


Actor_gran


AGRICULTOR / AGRICULTORA

FARMER


Agricultor_gran

 LAIA / ARROZALJOAN


ASTRONAUTA

ASTRONAUT


TV3alacarta:  Per ser astronauta


BALLARINA / BALLARÍ

DANCER


BIBLIOTECARIA / BIBLIOTECARIO

LIBRARIAN


BOMBER / BOMBERA

FIREFIGHTER


CAÇADOR / CAÇADORA

HUNTER


CIENTÍFIC / CIENTÍFICA

SCIENTIFICCARTERA / CARTER

MAILPERSON


CONDUCTOR / CONDUCTORA

DRIVER


CUINER / CUINERA

COOK


Cuiner_granESPORTISTA

SPORTSWOMAN / SPORTMEN


FOTÒGRAF  / FOTÒGRAFA

PHOTOGRAPHER


INFORMÀTIC / INFORMÀTICA

COMPUTER TECHNICIAN


Informatic_mitja


 IAN


MARINER / MARINERA

SAILORMESTRE / MESTRA

TEACHER


MECÀNIC / MECÀNICA

ENGINEERMETGE / METGESSA

DOCTORMÚSIC

MUSICIAN


PALETA

MASON


Paleta2_mitjaPILOT D'AVIÓ

AIRCRAFT PILOT


Pilot_gran

ANNA / IRA 


PERRUQUER / PERRUQUERA

HAIRDRESSER


PINTOR / PINTORA

PAINTER


Artista_gran


POLICIA

POLICE


PRESENTADOR DE TV / PRESENTADORA DE TV

NEWSREADER


Captura_de_pantalla_2014-05-06_a_la_s__23


SASTRE / SASTRESSA

TAILOR


SERVEI DE NETEJA

CLEANING SERVICE


Escuraximeneies_mitjaVETERINARI / VERINÀRIA

VETERINARY


PRINCIPIS DE LA ONU PER A UN TREBALL DIGNE

Un-ilo


PRINCIPIS DEL TREBALL DIGNE. EN UN MÓN MILLOR:

L'Organització Internacional del Treball és un organisme que depèn de les Nacions Unides i que des

de l'any 1999 va establir les condicions que ha de reunir un treball digne per viure en un món millor.

 

1.- No ha d'existir el treball infantil.

2.- Homes i dones han de cobrar el mateix sou per per fer la mateixa feina. Ningú ha de patir cap tipus de discriminació.

3.- Seguretat i protecció per a tothom. No han d'haver treballs perillosos.

4.- Tothom es podrà reunir lliurement per discutir els seves necessitats

5.- Tots tenim accés a un treball que ens permeti alimentar les nostres familias i educar els nostres nens i nenes.

6.- Un treball digne ens ha de garantir una jubilació digna.

 

Tots volem tenir un treball digne per a nosaltres, per a les nostres families i per a tots els països del món.


Decentworld_petit


Trabajodecente


Si vols fer algun dibuix o explicar alguna història sobre aquest tema, envia la teva participació a través dels tallers de la web de dibuix o de contes il·lustrats amb el prefix OFICIS-ONU davant del teu nom.


Els vestits dels oficis i la protecció a la feina

Com cada any, Una mà de contes ha estat present a la Festa dels Súpers amb un estand propi en què es proposen diverses activitats.

En aquesta edició de 2013, el que ha fet gaudir més a grans i petits ha estat dibuixar amb l'eina de la web l'ofici preferit de cada participant i el fotomaton que es va muntar amb col·laboració de la UPC i la PIMEC. Allà hi havia vestits de diferents oficis i de cada un n'hi havia dues talles, una de gran i una de petita, perquè se'l posés un nen o nena i el seu pare o mare. Tots dos, vestits de mecànic de cotxes de carreres (amb guants i granota), de treballador d'una indústria química (amb ulleres protectores, bata, guants, elements reflectors i mascareta) o d'altres oficis, com el de soldador, metge, fuster, treballador de la neteja, pescador, paleta, etc., han posat l'un al costat de l'altre.


Captura_de_pantalla_2014-05-15_a_la_s__23


La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té un centre de recerca que investiga sobre com fer que les persones a la feina no prenguin mal i no es posin malaltes. Cada any reuneix als savis de tot el món sobre aquest tema en un congrés anomenat ORP i gràcies a ells hem après una miqueta més sobre com cal anar vestit i protegit a la feina.

Podeu consultar totes les fotografies fetes a la Festa dels Súpers 2013 en aquest àlbum en pdf

i tots els dibuixos en aquest altre fitxer, activant l'enllaç en cada participació:


Captura_de_pantalla_2014-05-15_a_la_s__23

 

 


En el primer apartat - Els oficis a Una mà de contes-podeu veure una selecció dels dibuixos. Si voleu veure totes les fotografies podeu consultar l'arxiu pdf. I aquí teniu una selecció de les fotografies ordenades per grups.

ELS CONTES I LA SEGURETAT A LA FEINA

UNA FEINA DIGNA ÉS UNA FEINA SEGURA

Poder oferir i compartir amb els altres tot el que som capaços de fer, imaginar i construir és una aventura fantàstica. Una aventura per la qual hem d'anar ben preparats, prenent les precaucions necessàries i anant ben equipats per a cada ocasió. Encara que sigui per fer un treball de classe, unes manualitats o qualsevol joc que se us acudeixi,  és important no fer-se mal ni posar-se malalt. Per això, a més dels bons consells que us poden donar el vostre pares i familiars, en col·laboració amb els experts de la Fundació Pimec i de la Universitat Politècnica de Catalunya, hem repassat tots els contes d'Una mà de contes i hem seleccionat alguns títols que ens poden anar molt bé per entendre el que signifiquen els riscos laborals.
 
Us heu fixat si el sastre valent utilitza un didal per no punxar-se els dits amb l'agulla?

I La Ventafocs? Hauria d'utilitzar guants i mascareta mentre neteja la xemeneia?

Utilitzen casc els porquets mentre construeixen les seves cases?

I la mare de la Caputxeta? Per què s'arrisca a enviar a la seva filla sola pel bosc?

Potser perquè té massa feina i no poden anar juntes a visités l'àvia? 
 
Si voleu mes informació també podeu consultar el web de la campanya "A la feina cap risc" de la Generalita de Catalunya.

SOBRETOT NO ET FACIS MAL 

Riscos físics: caure, relliscar, fer-se un tall o una cremada, exposar-se a radiacions o treballar amb molt soroll o amb eines o màquina perilloses ...

POCIONS I VERINS

Riscos químics: de vegades no es veuen, però piquen als ulls; no fan olor, però són a l'aire; no es toquen, però es posen a la nostra pell: productes de neteja, fums perillosos, pols de fusta o de marbre, insecticides, pintures i vernissos, ...

MONSTRES, CUCS, BESTIOLES I ANIMALONS 
 
Riscos Biològics: encara que no els veiem i semblin d'un altre món, conviuen amb nosaltres: fongs, virus o bacteries. En els laboratoris, els desguassos i escorxadors els coneixen molt bé. I sobretot els metges i els científics.

MESURA LA TEVA FORÇA
 
Riscos ergonòmics: alguns treballs exigeixen molt esforç físic, altres són molt repetitius o ens obliguen a romandre molt temps en la mateixa posició. En els dos casos hem de cuidar els nostres músculs: músics, bibliotecaris, botiguers ...

TREBALLA SEMPRE EN EQUIP I DESCANSA BÉ
 
Riscos psicològics i socials: és molt important tenir bona comunicació amb els companys, tenir temps per descansar i per compartir amb la teva família. L'excés de preocupacions, la por i l'assetjament a la feina o a l'escola no són bons per la teva salut.

MIRA PER ON VAS 

Riscos de seguretat: ser ordenat i senyalitzar bé les àrees de treball ens ajudarà a no córrer riscos confonent substàncies, eines o espais que puguin comportar algun perill. I quan fem el camí de casa a l'escola o a la feina, o de la feina o l'escola a casa, és important fixar-se bé per on anem i els senyals dirigits als conductors o vianants, que trobem al nostre pas.

...............................

Si coneixes algun cas de persona o grup de persones que hagin patit algun d'aquests riscos pots enviar-la seva història a través dels tallers de participació del web amb el prefix OFICI-RISC davant del teu nom. Taller de dibuix, taller de contes il·lustrats


Trabajodecente_gran