DESTACATS

TRES PROPOSTES amb Contes entrellaçats

Enbaoielsseusamics_gran


CONTES I DRETS HUMANS El dret a la salut, a un treball digne, a la llibertat d’expressió, a la diferència i la igualtat entre gèneres, el dret d’acollida.... Cinc contes per compartir, inspirats en els drets humans.

En Bao i els seus amics, la història d’un os panda que ha d’anar al metge per descobrir perquè és tan despistat. El sabater i els minairos: el dret al treball és també el dret a un treball digne. Aquest sabater posarà en risc la seva ànima davant el mateix dimoni. El Rei, l’ocell i la Reina: un petit ocell desafiant a tot un rei molt tossut. Sort que aquesta reina sap escoltar a tothom. El ruc i la somera: tots som igual i diferents i encara sembla que queda feina perquè això pugui ser possible. El somni de Jamila: el dret a poder somniar el teu propi destí, encara que aquest sigui en un puntet a la línia de l’horitzó.

 La Declaració Universal dels Drets Humans expressa el desig de compartir entre tots, els nostres millors valors: la pau, la generositat, la solidaritat, la dignitat ...

Aprovada per l'ONU l'any 1948 a París, recull 30 drets universals com ara el dret a l'educació, a la vida, a l'assistència mèdica, a la llibertat de pensament o a un lloc de treball, i declara que totes les persones som titulars dels drets humans sense cap distinció de nacionalitat, lloc de residència, sexe, origen nacional o ètnic, color, religió, llengua o qualsevol altra condició.

Els drets humans són els mateixos per a tothom i són "inalienables". Això vol dir que en cap cas ningú pot privar una persona dels seus drets.

 

 


A_mitja

L'AVENTURA DE LLEGIR


Ja fa tres temporades que Una mà de contes ha dedicat la seva producció al foment de la lectura i la millora de la lectoescriptura amb L'aventura de llegir . Quaranta-cinc títols originals dedicats a explicar Una petita historia de la literatura amb una selecció d'escriptors clàssics i moderns: Joan Amades, Franz Kafka, Gianni Rodari, Lola Anglada, Pere Calders, Jordi Puntí, Joana Raspall, Teresa Duran, Joaquim Carbó i Maite Carranza... Contes sobre Les aventures de un lector imaginari: inspirats en els drets del lector de Daniel Pennac i en anècdotes familiars recopilades pels alumnes de sisè curs de l'Escola Drassanes de Barcelona. ... Contes sobre  El tresor de les paraules: històries inspirades en l'etimologia, sobre el significat d'alguns noms propis i paraules curioses i divertides. Com ara un Josep que inspira confiança, un Jordi que es fa agricultor, una Fàtima que és única, un Bernat fort com un ós... o una cantimplora que canta i plora, un mestre que fa classes particulars al fill d'un ministre o un Noi del Sucre que reparteix dolços des de l'Índia a Europa. I, fins i tot, cinc contes dedicats a les vocals, amb un poema d'Apel·les Mestres, amb la lletra A com a protagonista, o la història que ens explica per què la “I” va amb un punt. 

Esperem que us agradi i sobretot, que us ho passeu bé amb L'aventura de llegir

 


Img_0563_mitja


AUTÒMATS, ROBOTS I NINOTS. Deia un home molt savi anomenat Walter Benjamin que n’hi ha prou amb la curiositat d'un sol nen o d’una sola nena per convertir qualsevol màquina o aparell tècnic, per més modern, eficaç i sofisticat que sigui, en un vehicle magnífic capaç de transportar-nos a l'antic món dels símbols, de la imaginació, dels mites i de la fantasia.

Així, aprofitant que en els autòmats i en els robots s'ajunten la fantasia de la joguina amb la tècnica i l'enginyeria, i l'art amb la ciència, des d'“Una mà de contes” hem volgut apropar-nos al món de la tecnologia a través d'una sèrie d’històries inspirades en aquestes màquines. Contes que han estat dibuixats per una mà mig humana, mig autòmat, mig robot, construïda especialment per a l'ocasió.

I ja que ets aquí, et convidem a dibuixar un robot i una robot ben macos fent servir el taller de dibuix. Esperem que t'ho passis bé.

 

 


Pescadera_mitja

PEIXETERA


ELS OFICIS D'UNA MÀ DE CONTES Quan ens expliquen un conte ens agrada saber la professió dels seus personatges: sabater, fuster, mestra, costurera ... Cada ofici té alguna cosa de màgic i ens permet conèixer coses noves i compartir-les amb els altres. Encara que també pot ser una oportunitat de posar a prova la nostra intel·ligència superant riscos i obstacles: de vegades fer bé les coses pot ser tota una aventura.

Quin és el teu ofici preferit? Fes servir els tallers d’Una mà de contes i envia'ns un dibuix o escriu un conte inspirat en una activitat professional.


DRAW ME A STORY: Una mà de contes en anglès Una mà de contes està doblat a fins a nou idiomes diferents. Un dels tresors del programa que aquí volem ressaltar concentrant-nos en els contes doblats a l’anglès. Per tal de facilitat l'accés a aquests contes, et proposem aquesta guia on a més podràs trobar els guions dels contes ja traduïts.


Guion_mitja

GUIONS EN ANGLÈS


.................................................................................................................................................................

UN PASSEIG PER LA NOSTRA BIBLIOTECA
Programa produït per Televisió de Catalunya i adreçat especialment al públic infantil, Una mà de contes ha realitzat, d’ençà de l’any 2000, més d’un centenar de contes, tant originals com provinents de les tradicions culturals més diverses, combinant la literatura oral i escrita amb la il·lustració, les arts plàstiques i la música.

En aquesta Biblioteca es es pot aprofundir en alguns d’aquests contes (Contes a fons) o descobrir relacions entre ells (Contes entrellaçats). El capítol d’Enllaços inclou una selecció de pàgines d’Internet que complementen els diferents temes tractats.

També hi trobareu un apartat dedicat als Llibres. Una mà de contes ens fa recomanacions a través de Microhistòries audiovisuals que ens conviden a llegir llibres il·lustrats de recent edició. També es proposen lectures agrupades per temes que tenen relació amb la col·lecció de contes del programa.

 


Llibres