Cantar com els àngels


Una obra mestra del gòtic en el Museu Nacional d'Art de Catalunya

La imatge que es mostra al començament d’aquest apartat correspon al compartiment central (1,96 x 1,305 m) d’un retaule de Pere Serra (1357-1406) realitzat entre 1375 i 1390. S’exposa en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb dos cossos de la predel·la del mateix retaule de Nostra Senyora dels Àngels de Tortosa.

Aquest conjunt és una de les joies de la col·lecció d’art gòtic del MNAC i la seva història es recull en els Catàlegs generals dels fons del mateix museu:


“Obra realitzada a Barcelona. Relacionat amb la catedral de Tortosa (Baix Ebre), sembla que el retaule va ser traslladat al convent de Santa Clara d’aquesta ciutat quan el bisbe Gaspar Punter (1590-1601) decretà que es desmuntessin els retaules de les capelles absidals. Més tard, els fragments conservats van ser venuts i es trobarien en una col·lecció particular de Tortosa, d’on passarien a la col·lecció Plandiura. L’obra ingressa en el museu amb l’adquisició, el 1932, de la col·lecció Plandiura. “


108_e00


Un quadre, mil paraules

Si mirem detingudament un quadre, si l'observem "amb lupa", en podem aïllar imaginàriament persones, animals, objectes... o més en detall cares, vestits o instruments... Això és el que fem quan mirem una pintura a través del visor d'una càmera i n'obtenim diferents enquadraments:


108_p01


108_p02


108_p08


108_p06


108_n01


Un nen, la seva mare, un ocellet, uns músics... Amb aquests elements i sense perdre mai de vista la totalitat de l'obra de la qual povenen, es poden imaginar diferents narracions que els inclouen.

Això és el que ha fet l'escriptora Victoria Bermejo a partir del retaule de Pere Serra, elaborant un conte que serveix de guió per a Cantar com els àngels.


108_n02


Amb els Tallers d'Una mà de contes...

Utilitzant el Tallers de dibuix (o de Retall i composició) i el Taller de contes il·lustrats ens podem exercitar en l'art de la còpia a partir d'una obra mestra de la pintura  i també en l'ús de la imaginació per inventar contes que l'obra ens  suggereixi. Ho mostren aquests exemples:


Veure participació