L'ós polar, en perill d'extinció

13/10/2005

Tres grups ecologistes estan intentant que els óssos polars s'incloguin a la llista d'animals amenaçats pels Estats Units.

Els óssos polars són l'espècie més gran d'ós, i, com el seu nom indica, només viuen per sobre del Cercle Polar Àrtic, en països com el Canadà, Alaska, Groenlàndia, Noruega i Rússia. Els últims estudis demostren que cada cop n'hi ha menys: en deu anys, el nombre s'ha reduït un 14%, o sigui que, si fa deu anys hi havia, per exemple, cent óssos polars, ara n'hi ha vuitanta-sis.

Segons els científics, el culpable que cada cop hi hagi menys óssos polars és l'escalfament del planeta, que fa que el gel de l'Àrtic s'estigui desfent. Aquest escalfament està provocat per la contaminació que causen els cotxes, els camions o algunes fàbriques. I els Estats Units són el país que més contamina. Per això, Greenpeace, el Centre per a la Diversitat Biològica i l'Associació de Defensa dels Recursos Naturals volen que els óssos polars, a més d'estar inclosos a la llista d'animals en perill d'extinció, figurin també com animals amenaçats pels Estats Units.

Un estudi de la NASA i la Universitat de Colorado, als Estats Units, ha demostrat que la capa de gel de l'Àrtic ha disminuït un 20% des de l'any 1979. Els estudis, fets per més de tres-cents científics d'aquest país, preveuen que les temperatures en aquella part del planeta poden pujar prou perquè a finals d'aquest segle s'hagi desfet tot el gel de l'Àrtic.

Els óssos polars necessiten el gel de l'Àrtic per caçar. A mesura que es desfà, tenen menys espais on trobar menjar, i per això ja han anat desapareixent de molts llocs on abans eren habituals, com a la badia de Hudson, al Canadà. El seu aliment principal són les foques, que també viuen en aquest mateix hàbitat. A més, el gel que es fon enfosqueix les aigües, que així absorbeixen més calor i contribueixen a fer que que el gel encara es desfaci més.

En general, però, tots podem ajudar que hi hagi menys contaminació. Perquè, al pas que anem, els óssos polars es podrien extingir del Pol Nord i aleshores potser només els podríem veure als zoos.

més notícies del dia

Publicitat

Webs Relacionats

Publicitat